Atina – Partenon

Želite da napravite predah od mnogobrojnih obaveza?

 

Postoji bezbroj primamljivih turističkih destinacija za “beg”.

 

Stara dama, kontinent bogat istorijom, kulturom, prelepim gradovima gde svaki u sebi krije posebnu čar.

 

Za prave avanturiste nikada dovoljno vremena da sve obiđu, spoje odmor, upoznavanje sa istorijskim znamenitostima, ali i zabavu.

Ali, to nikako nije sve. Pred vama su i mogućnosti upoznavanja i istraživanja velikih evropskih metropola, obilazak kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Svaki grad ima svoju dušu i specifičan način funkcionisanja…

Da li je to šetnja pored reke, ispijanje kafe na nekom od popularnih, glavnih trgova, lutanje malim ulicama grada, upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, svaka osoba ima svoj način na koji voli da doživi novi grad u kome se nalazi. Iz godine u godinu, proširujemo ponudu gradova u koje vas vodimo…

‘Grad na brdu’, Akropolj u Atini, antičko je svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini, zaštitnici grada Atine, u samom centru doline Atike.

Akropolj je star oko 2400 godina i simbol je antičke Grčke.

Brdo je utvrđeno zidovima, a najlepši pogled na grad je kod hrama posvećenom boginji Niki. U svetilište se ulazi sa zapada, preko Bolove kapije. Zidovi su izgrađeni oko 13. veka p. n. e, kada je utvrđenje bilo centar Mikenskog kraljevstva, a tokom narednih vekova se dograđivalo unutar zidina. Najvažnije građevine su Partenon, Propilaja, Erehteon i hram posvećen boginji Niki. Tokom vekova svetilište je menjalo uloge – tu su se održavali religijski festivali, nalazio se trezor, vojno utvrđenje, verska stecišta…

U svetilištu se nalaze dela klasične grčke arhitekture, od kojih je najatraktivniji i najznačajniji Partenon. Smatra se da je Partenon vrhunac razvoja dorskog stila i trajni je simbol antičke Grčke i atinske demokratije. Njegove dekorativne skulpture su najvažnija dela starogrčke umetnosti. Partenon se ubraja i u najznačajnije svetske kulturne spomenike.

Zanimljivo je da je Partnenon do 15. veka (pošto su Turci osvojili Grčku) bio korišćen kao džamija, a do tada je imao i minaret. Takođe, interesantan podatak je i da je lord od Elgina odneo iz Partenona neke sačuvane skulpture koje su kasnije prodate Britanskom muzeju u Londonu. Od 1983. Grčka pokušava da vrati skulpture sa Ostrva ali – bez uspeha. U Nešvilu (SAD, Tenesi) 1897. godine izgrađena je replika Partenona u prirodnoj veličini, dok Valhala – dvorana slave i časti kod Regenzburga (Nemačka, Bavarska) u širem smislu važi za repliku Partenona.

Muzej Akropolja je smešten jugoistočno od uzvišenja Akropolja. U njemu se čuvaju arheološki eksponati po hronologiji nastanka od Arhajskog do Rimskog perioda. Najznačajnija je zbirka “Kora” – šest statua mladih devojaka sa karakterističnim arhajskim osmesima).

Najbolje vreme Akropolju za posetu je rano leto, pre podne ili kasno po podne.