Peníscola

Peniscola, što znači „skoro ostrvo“, poznata je po upečatljivom dvorcu templara koji je visio na steni i naizgled je gotovo okružen Sredozemnim morem. Između Barselone i Valensije na sunčanoj Costa del Azahar takođe se može pohvaliti sa sedam kilometara peščane plaže. Evo nekoliko najboljih načina za provod u ovom jedinstvenom gradu.

Museo del Mar Kako je Peniscola pomorski grad, ne čudi što je njegovo pomorsko nasleđe od ogromne važnosti. Morski muzej odaje počast lokalnim tradicijama pomorstva, a napunjen je sidrima, bronzanim kacigama, brodovima i akvariji.

Mercado Medieval Ako dolazite tokom Nove godine, ne propustite srednjovekovnu pijacu, čudnu lokalnu tradiciju. Na tržištu se prodaje sve, od ručno rađenih igračaka i bižuterija do tople hrane. Pronađen je između Plaza Santa Maria i Placa de Bous.

Festivali Glavni festivali Peniscole održavaju se u septembru. Između 6. i 17. septembra grad je prepun izrazitih plesnih predstava koje odaju počast Virgen de la Ermitana, zaštitniku Peniscole. Plesovi, često ratni i dramatični, podsećaju na poreklo grada, a poslednja predstava je castel, vrsta ljudske kule. Poslednji dani festivala vide se da ulice eksplodiraju u neredu boje dok grad ponovo vraća bitku Maura i hrišćana, popularni festival koji se održava u gradovima širom istočne obale Španije i sadrži parade, koncerte, vatromet i trčanje bikova.

Dvorac Papa Luna Središnja tačka Starog grada i celog Peniscole je njegov veličanstveni dvorac. Nekada rezidencija Papa Luna u egzilu ima znatiželjnu istoriju i obilje atmosfere, kao i panoramski pogled. Popnite se na najvišu tačku i gledajte kroz prozor u isti pogled na beskrajno plavo more na koje je Papa Luna gledao, nadajući se skenirajući horizont za brod koji nikada nije stigao da ga vrati u Rim.

Cervezas Badum Nijedan španski odmor ne bi bio potpun bez opuštanja uz more uz malo piva i tapasa, a ovaj lokalni bar savršeno je mesto za to. Od nekoliko zanatskih piva na tastu, njihova specijalnost je domaće pivo od artičoke, pošto je lokalno područje poznato po uzgoju nekih od najboljih artičoka u Španiji.

Casa de las Concas Još jedno čudovište iz Starog grada je ova mala kuća, stisnuta između mnogih drugih u uskoj ulici, ali laka za uočiti zbog svoje radoznale fasade. Ima vedre jarko plave prozore i, kao što mu ime kaže, u potpunosti je prekriven školjkama. To nije istorijska građevina, ali ima prelepu priču koja je započela rođenjem turizma u Peniscoli.